woensdag 30 november 2011

Wat ik graag in een foto wil zien.Voor mij gaat het vooral om het juiste gevoel. Het moet kloppen. De verhouding in het beeld, de compositie, de kleuren, de vormen en het licht. Ze moeten allemaal precies goed samenvallen. Dat probeer ik allemaal in 1 blik te vangen en zo weinig mogelijk te composeren met beeldbewerkingsprogramma´s.


Ik gebruik alleen een beeldbewerking als de foto daar om vraagt.


Zoals de bij de foto´s hierboven, zie je dat er een bewerking is gebruikt. Deze foto´s heb ik buiten gemaakt op een saaie herfstdag. De foto´s zijn met een groot diafragma gemaakt om een goeie witte achtergrond in de foto´s te krijgen. Het is ook nog tegen het licht in gefotografeerd om de achtergrond nog meer te accentueren. De foto´s bestaan uit drie verschillende kleuren palen en door de witte achtergrond lijken het wel pastelkleuren, wat een vriendelijk en toegankelijk beeld geeft. De lijnen hadden voor mij de doorslag om deze foto´s te maken. Zelfs zonder een beeldbewerking vond ik de foto´s mooi genoeg, maar om toch iets extra´s toe te voegen heb ik er een bollingseffect opgezet, wat de lijnen in een ander perspectief zet.Het beeld waar mijn oog op valt, bij het zoeken van een goeie foto, heeft vaak met lijnen en licht te maken. Dit valt dan weer in de juiste compositie met mijn gevoel. ik denk zelf dat het met de gouden snede te maken heeft.


De gouden snede


De gouden snede is in de fotografie een bekend begrip, het is een specifieke verhouding in het beeld. Als je de lijnen zou visualiseren dan moeten de onderwerpen precies op de snijpunten van de lijnen vallen. Dit geeft het juiste gevoel in het beeld.
Ik maak mijn foto´s binnen en buiten, maar net waar ik zin in heb of wat voor weer het is. Zo maak ik dus veel verschillende categorien. Landschappen, natuurfoto´s, portretten, macro enz. Ik kan hier ook geen echte keuze in maken, eigenlijk kan ik in alle categorien mij ei wel kwijt. Het is voor mij ook nog steeds leerzaam en dus een uitdaging om alles uit te proberen.Geen opmerkingen: